Badminton Bucuresti 2018

  • 0302 BDM SNGLS WOM OPEN
  • 0303 BDM SNGLS MEN OPEN
  • 0306 BDM SNGLS WOM 30+
  • 0307 BDM SNGLS MEN 30+
  • 0322 BDM DBLS WOM OPEN
  • 0323 BDM DBLS MEN OPEN
  • 0341 BDM DBLS MIX OPEN

Un participant poate lua startul într-o singura proba individuala si doua probe de dublu. Indiferent de probă concurenții/echipele vor disputa minimum 3 meciuri. Sistemul de disputare al unui meci este primul la 21 puncte regulamentar câștigate.

Echipamentul concurenţilor trebuie să fie adecvat pentru această întrecere sportivă (tricou cu mânecă scurtă, fustă scurtă sau şort, pantofi sport care nu lasă urme pe suprafața de joc). Rachete de joc personale sau oferite de către organizatori. Pentru întreaga competiție organizatorul va pune la dispoziție mingea (fluturașul) oficială.

 

 

Reguli FRB modificate și adaptate pentru Corporate Games

ARTICOLUL 4. REGULI SPECIFICE

4.1. Probe, schimbări, format.

4.1.1. Participanţii  se  pot  înscrie  fără  plata  unei  taxe suplimentare atât la întrecerea  de simplu cât şi la cea de dublu.

4.1.2. Schimbările nu sunt permise.

4.1.3. În faza preliminară acestei întreceri sportive, repartizarea jucătorilor/echipelor în grupe sau pe tablou, se va face prin tragere la sorţi. Accederea în fazele superioare se va face în funcţie de rezultatele obţinute în meciurile preliminare.

4.2. Arbitrajul

4.2.1. Înainte de începerea jocurilor, arbitrii vor completa/verifica fişa de joc, pe baza legitimaţiilor de participare şi a actelor de identitate ale jucătorilor prezenţi. Prezenţa la locaţia  sportivă este necesară cu cel puţin 30 minute înainte de ora programată pentru începerea competiţiei, pentru identificarea concurenţilor, tragerea la sorţi, instructaj şi alte activităţi specifice.

4.2.2. Fişa de scor  este documentul în care sunt înregistrate toate datele tehnice referitoare la desfăşurarea întrecerii sportive. După încheierea jocurilor, căpitanii de echipă/concurenţii au obligaţia să semneze fişa de scor, pentru certificarea rezultatului. În cazul în care un căpitan de echipă/concurent refuză sau omite să semneze fişa de scor, scorul final va fi cel anunţat de arbitru.

4.2.3. Arbitrajul va fi asigurat de către un Director de concurs, un secretar și arbitrii repartizați la fiecare teren/meci.

4.2.4. Pentru orice nelămurire sau nemulţumire care face referire la întrecerea sportivă, cei în cauză se vor adresa arbitrilor sau oficialilor, singurii în măsură să lămurească şi să decidă. Atunci cand considera necesar, arbitrii pot decide repetarea unui punct.

4.3. Câştigătorul unui meci va fi jucătorul care ajunge primul la 21 puncte. În caz de egalitate la 20-20 următorul punct va fi decisiv pentru câştigarea respectivului meci, jucătorul aflat la primire având dreptul de a alege partea unde va primi. Aceste reguli sunt valabile şi în cazul probei de dublu.

4.4. Echipamentul

Comportamentul şi îmbrăcămintea competitorilor trebuie să fie în conformitate cu decenţa specifică acestei discipline sportive. Tricou cu mânecă scurtă, fustă scurtă sau şort, pantofi sport care nu lasă urme pe pardoseală. Rachete de joc personale sau oferite de către organizatori. Pentru întreaga competiție organizatorul va pune la dispoziție mingea (fluturașul) oficială.

4.5. Desfăşurarea jocului
4.5.1. Prezenţa la terenul de joc repartizat este necesară cu cel puţin 30 minute înainte de ora programată pentru startul meciului.
4.5.2. Scopul acestei întreceri sportive este de a trimite regulamentar mingea peste fileu astfel încât aceasta să atingă suprafaţa terenului advers şi de a o împiedica să atingă suprafaţa propriului teren. Marginea superioară a fileului trebuie să fie de 1,52m la centru și de 1,55m la nivelul stâlpilor.
4.5.3. Serviciul (punerea mingiei în joc).
4.5.3.1. Pentru realizarea unui serviciu regulamentar, trebuie respectate următoarele reguli: a) servantul trebuie să aibă drept de joc în zona 1 (dreapta) şi va servi atunci când suma punctelor câştigate este un număr par; b) servantul trebuie să aibă drept de joc în zona 2 (stânga) şi va servi atunci când suma punctelor câştigate este un număr impar; c) mingea (fluturașul) trebuie lovită sub nivelul șoldului cu baza rachetei, iar în traiectoria imprimată de lovitură, trebuie să treacă pe deasupra fileului şi să atingă suprafața/spaţiul de serviciu advers dacă nu este interceptată de adversar; d) în momentul lovirii mingiei, executantul nu trebuie să atingă linia de spate și să se afle în poziția stand pe ambele picioare.
4.5.3.2. Alternanţa la serviciu în jocul de dublu. Echipa care urmează să servească pentru câştigarea primului punct al meciului va alege care din jucători va servi. Pe parcursul respectivului meci, jucătorul desemnat va efectua/primi serviciul din zona 1 (dreapta). În mod similar, înaintea începerii disputării primului punct din fiecare meci, oponenţii vor alege care jucător va primi primul serviciu. Acesta din urmă va servi şi va primi în respectivul meci din zona 1(dreapta). Evident, partenerii celor doi, vor servi şi vor primi în respectivul meci din zona 2(stânga).
4.5.3.3. Jucătorii au dreptul la un serviciu/punct. Sunt considerate greşeli la serviciu următoarele situații: a) servantul atinge linia de fund înainte să lovească mingea; b) serviciul este efectuat din afara extensiei imaginare a liniei laterale și de mijloc; c) servantul aleargă sau face mai mult de 2 pași (elan) înainte de lovirea mingiei; d) mingea cade înainte de a fi lovită de servant; e) servantul nu trimite mingea în spațiul de serviciu din terenul advers. Dacă din serviciu, mingea atinge fileul și cade în spațiul de serviciu advers (neț), respectivul serviciu se repetă.
4.5.3.4. Servantul nu va servi până când primitorul nu este gata de joc. Acesta din urmă trebuie să fie poziţionat în diagonală, pregătit să joace în ritmul rezonabil al servantului (maxim 10 secunde între servicii). Din servă mingea trebuie să atingă obligatoriu şi regulamentar terenul advers dacă nu a fost jucată de primitor.
4.5.3.5. Echipa/jucătorul care câştigă faza de joc primeşte un punct şi serviciul. Dacă echipa care a servit câştigă faza respectivă, pe lângă punctul primit păstrează şi serviciul pentru următoarea fază, cu celălalt jucător pe post de servant, iar poziţiile jucători lor nu se schimbă. Dacă echipa la primire câştigă faza respectivă, pe lângă punctul primit câştigă şi serviciul pentru următoarea fază.
4.5.4. Disputarea fazelor. După efectuarea unui serviciu regulamentar, faza de joc continuă până când arbitrul semnalează ieşirea mingiei afară din joc. Fiecare echipă/jucător are dreptul la o singură atingere regulamentară (cu racheta, exceptând orice parte a corpului) pentru a retrimite mingea în terenul advers.

4.5.5. O echipă câştigă un punct în următoarele situaţii: a) trimite mingea peste fileu în terenul advers iar aceasta atinge suprafaţa de joc (podeaua); b) echipa adversă comite o greşeală; c) echipa adversă este sancţionată.
4.5.6. Pierderea punctului se produce în următoarele situaţii: a) jucătorul comite greșeală la serviciu; b) mingea cade în propriul teren; c) trimiterea/returnarea mingiei se face în afara terenului advers; d) în drumul ei spre terenul advers mingea atinge un obiect din afara terenului de joc; e) atingere dublă consecutiva comisa de un jucator; f) mingea este lovită înainte ca aceasta să treacă fileul în propriul teren; g) jucătorul, incomodează adversarul cu orice gest ofensator sau țipă în momentul în care acesta se pregătește să lovească mingea.
4.6. Greşeli specifice
4.6.1. Mingea este considerată afară din teren/joc în următoarele situaţii: a) atinge un obiect din afara terenului de joc; b) traversează planul vertical prin afara spaţiului delimitat de stalpii care sustin fileul.
4.6.2. Sunt considerate greşeli în jocul cu mingea următoarele situaţii: a) mingea trece pe sub fileu; b) atinge coechipierul sau îmbrăcămintea jucătorului; c) lovirea mingiei cu mâna; d) lovirea succesivă a mingiei sau atingerea acesteia de două sau mai multe ori.
4.6.3. Greşelile comise în apropierea fileului sunt: a) atingerea mingiei sau a unui adversar înainte sau în momentul atacului advers; b) pătrunderea, cu orice parte a corpului pe sub fileu în terenul advers, atât în atac cât și în aparare; c) atingerea fileului cu racheta sau cu orice parte a corpului atunci când mingea se află în joc.