Fotbal Tenis Bucuresti 2018

  • 2423 FTN MEN OPEN

REGULI FIFT - modificate şi adaptate pentru Corporate Games Întrecerile la această disciplină sportivă se vor desfăşura într-un sistem adaptat care să asigure participarea echipelor la cel puţin 3 meciuri. Pentru a câștiga un meci, o echipă trebuie să învingă în două din maxim trei seturi disputate până la 11 puncte regulamentar obţinute. Serviciul va fi executat alternativ, în diagonală, sunt permise maxim trei atingeri/echipa ale mingiei si maxim doua căderi (neconsecutive)ale acesteia pe sol. Dimensiunea echipei trebuie să fie de minim 2 jucători în teren şi maxim o rezervă. ECHIPAMENT Jucătorii unei echipe trebuie să poarte maiouri/tricouri de aceeaşi culoare, numerotate şi pantofi sport care nu lasă urme pe teren.

REGULAMENT FIFT – modificat şi adaptat pentru Corporate Games

 

ARTICOLUL 4. REGULI SPECIFICE

4.1. Probe, dimensiune echipă, schimbări, căpitanul de echipă.

4.1.1. Această disciplină sportivă presupune întreceri la masculin categoria open. Pentru a câștiga un meci, o echipă trebuie să învingă în două din maxim trei seturi disputate până la 11 puncte regulamentar obţinute. În caz de egalitate la 10 (în fiecare set), următorul punct va fi decisiv pentru câştigarea respectivului set, echipa aflată la primire având dreptul de a alege partea unde va primi serviciul. Fiecare echipă are dreptul la un time-out de 60 secunde/set. 

4.1.2. Echipa standard trebuie să fie formată din 2 jucători în teren şi maxim o rezervă. O echipă nu poate începe sau continua un meci cu mai puţin de 2 jucători, situaţie în care aceasta va pierde prin forfeit (0 – 2).

4.1.3. Jucătorii vor schimba suprafaţa de joc (terenul) după fiecare set finalizat, cu excepția setului 3 decisiv (schimbare la 5 puncte câștigate de o echipă) iar pauzele respective nu trebuie să depășească un minut. Pentru tratarea unei probleme medicale se poate acorda o pauză de 3 minute.

4.1.4. Schimbările (nelimitate) sunt permise doar în momentele de întrerupere ale jocului, în zona desemnată pentru această activitate (mijlocul terenului, în faţa propriei bănci de rezerve), cu aprobarea arbitrului. Rezerva trebuie să fie trecută și să se regăsească în foaia de joc.

4.1.5. Căpitanul echipei este jucătorul care poartă banderola şi asigură comunicarea cu arbitrul. Dacă este înlocuit, eliminat sau nu mai poate continua jocul, va preda banderola unui alt jucător aflat pe teren.

4.1.6. Pentru întreaga competiţie, organizatorul pune la dispoziţia concurenţilor mingea oficială.

4.2. Arbitrajul

4.2.1. Înainte de începerea meciului, arbitrii vor completa/verifica foaia de joc, pe baza legitimaţiilor de participare şi a actelor de identitate ale concurenților prezenţi. Acest document poate fi completat şi de managerii sau căpitanii echipelor.

4.2.2. Raportul de joc  este documentul în care sunt înregistrate toate datele tehnice referitoare la desfăşurarea meciului. După încheierea meciului, căpitanii echipelor au obligaţia să semneze acest document, pentru certificarea rezultatului. În cazul în refuză sau omite să semneze, rezultatul final va fi cel anunţat de arbitru.

4.2.3. Pentru motive bine întemeiate (abateri de la regulament, situații de pericol, condiții meteo nefavorabile, defecțiuni tehnice etc.) arbitrii/organizatorii pot decide amânarea, întreruperea şi reluarea unui meci.

4.2.4. Pentru orice nelămurire sau nemulţumire care face referire la întrecerea sportivă, cei în cauză se vor adresa arbitrilor sau oficialilor, singurii în măsură să lămurească şi să decidă.

4.3. Echipamentul

Echipamentul echipelor trebuie să fie uniform, personalizat, cu numere diferite vizibil imprimate pe spatele tricourilor sau maiourilor. Schimbul de tricouri între jucătorii unei echipe după completarea fişei de joc este interzis. Încălţămintea trebuie să fie adecvată jocului de fotbal-tenis şi să nu lase urme pe suprafaţa de joc. Jucătorilor nu le este permis sa joace având asupra lor obiecte care ar putea pune în pericol integritatea fizică personală sau a celorlalţi jucători.

4.4. În faza preliminară acestei întreceri sportive, repartizarea echipelor în grupe sau pe tablou, se va face prin tragere la sorţi. Accederea în fazele superioare se va face în funcţie de rezultatele obţinute în meciurile preliminare.

4.5. Desfăşurarea jocului

4.5.1. Prezenţa la terenul de joc repartizat este necesară cu cel puţin 10 minute înainte de ora programată pentru startul meciului.

4.5.2. Scopul acestei întreceri sportive este de a trimite regulamentar mingea peste fileu astfel încât aceasta să atingă suprafaţa terenului advers (minim două atingeri consecutive) şi de a o împiedica să atingă suprafaţa propriului teren (maxim o atingere/doua atingeri neconsecutive). Marginea superioară a fileului trebuie să fie plasată la 1,10 m.

4.5.3. Serviciul (punerea mingiei în joc).

4.5.3.1. Pentru realizarea unui serviciu regulamentar, trebuie respectate următoarele reguli: a) servantul trebuie să aibă drept de joc în zona 1 (dreapta) şi va servi atunci când suma punctelor câştigate este un număr par; b) servantul trebuie să aibă drept de joc în zona 2 (stânga) şi va servi atunci când suma punctelor câştigate este un număr impar; c) servantul trebuie să aştepte fluierul arbitrului; d) mingea trebuie lovită cu piciorul, iar în traiectoria imprimată de lovitură, trebuie să treacă pe deasupra fileului şi să atingă suprafața/spaţiul de serviciu advers; d) în momentul lovirii mingiei, executantul nu trebuie să atingă linia de spate.

4.5.3.2. Alternanţa la serviciu. Echipa care urmează să servească pentru câştigarea primului punct al fiecărui set va alege care din jucători va servi. Pe parcursul respectivului set, jucătorul desemnat va efectua/primi serviciul din zona 1 (dreapta). În mod similar, înaintea începerii disputării primului punct din fiecare set, oponenţii vor alege care jucător va primi primul serviciu. Acesta din urmă va servi şi va primi în respectivul set din zona 1(dreapta). Evident, partenerii celor doi, vor servi şi vor primi în respectivul set din zona 2(stânga).

4.5.3.3. Jucătorii au dreptul la un serviciu/punct. Sunt considerate greşeli la serviciu următoarele situații: a) servantul atinge linia de fund înainte să lovească mingea; b) serviciul este efectuat din afara extensiei imaginare a liniei laterale și de mijloc; c) servantul aleargă sau face mai mult de 2 pași (elan) înainte de lovirea mingiei; d) mingia cade pe linie sau in propriul teren inainte de a fi lovita de servant; e) servantul nu trimite mingea în spațiul de serviciu din terenul advers. Dacă din serviciu, mingea atinge fileul și cade în spațiul de serviciu advers (neț), respectivul serviciu se repetă.

4.5.3.4. Servantul nu va servi până când primitorul nu este gata de joc. Acesta din urmă trebuie să  fie poziţionat în diagonală, pregătit să joace în ritmul rezonabil al servantului (maxim 10 secunde între servicii). Din servă mingea trebuie să atingă obligatoriu şi regulamentar terenul advers înainte să fie jucată de primitor.

4.5.3.5. Echipa care câştigă faza de joc primeşte un punct şi serviciul. Dacă echipa care a servit câştigă faza respectivă, pe lângă punctul primit păstrează şi serviciul pentru următoarea fază, cu celălalt jucător pe post de servant, iar poziţiile jucători lor nu se schimbă. Dacă echipa la primire câştigă faza respectivă, pe lângă punctul primit câştigă şi serviciul pentru următoarea fază.

4.5.4. Disputarea fazelor. După efectuarea unui serviciu regulamentar, faza de joc continuă până când arbitrul semnalează prin fluier şi gesturi specifice ieşirea mingiei afară din joc. Fiecare echipă are dreptul la trei atingeri (pase) regulamentare ( cu orice parte a corpului, exceptand mainile) pentru a retrimite mingia în terenul advers. Dupa prima atingere (pasa), mingia mai poate atinge o singura data suprafata de teren propriu si pasata sau retrimisa in terenul advers de catre coechipier. Atingerea rezultată în urma blocajului, este numărată. O mingie trimisă în fileu nu poate fi reluată şi retrimisă in terenul advers.

4.5.5. O echipă câştigă un punct în următoarele situaţii: a) trimite mingea în terenul advers iar aceasta atinge suprafaţa de joc (podeaua) de cel putin 2 ori consecutiv; b) echipa adversă comite o greşeală; c) echipa adversă este sancţionată.

4.5.6.  Pierderea punctului se produce în următoarele situaţii: a)jucătorul comite greseala la serviciu; b) mingea cade de două ori consecutiv în propriul teren; c) trimiterea/returnarea mingiei se face în afara terenului advers;  d) în drumul ei spre terenul advers mingea atinge un obiect din afara terenului de joc; d) atingere dublă consecutiva comisa de un jucator; e) mingea este lovită înainte ca aceasta să treacă fileul in propriul teren; f) atingerea fileului cu orice parte a corpului.

4.6. Greşeli specifice

4.6.1. Mingea este considerată afară din teren/joc în următoarele situaţii: a) atinge un obiect din afara terenului de joc; b) traversează planul vertical prin afara spaţiului delimitat de stalpii care sustin fileul.

4.6.2. Sunt considerate greşeli în jocul cu mingea următoarele situaţii: a) patru atingeri/echipa ale mingiei înainte de retrimiterea acesteia peste fileu; b) lovirea mingiei cu sprijin pe un coechipier; c) lovirea mingiei cu mana; d) lovirea succesivă a mingiei sau atingerea acesteia de două sau mai multe ori.

4.6.3. Greşelile comise în apropierea fileului sunt: a) atingerea mingiei sau a unui adversar înainte sau în momentul atacului advers; b) pătrunderea, cu orice parte a corpului peste fileu în terenul advers, atat in atac cat si in aparare; c) atingerea fileului cu orice parte a corpului atunci când mingea se află în joc.

 

4.7. Contacte simultane

Când doi adversari ating mingea simultan deasupra fileului şi aceasta rămâne în joc, echipa care recepţionează mingea are dreptul la alte doua lovituri. Dacă o astfel de minge cade afară din suprafaţa de joc, greşeala este atribuită echipei situate în cealaltă parte a fileului.