Sah Bucuresti 2017

FIDE modificat şi adaptat pentru Corporate Games
Probe
Şah rapid, Individual, masculin şi feminin în sistem elvetian, până la 10 minute de jucător/partidă cu 5 secunde per mutare.
 

 

REGULI FIDE – modificate și adaptate pentru Corporate Games

Articolul 4. REGULI SPECIFICE

4.1. Probe, schimbări.

4.1.1. Sunt probe individuale de feminine si masculin OPEN.

4.1.2. Schimbările nu sunt permise.

4.2. Arbitrajul

4.2.1. Înainte de începerea jocurilor, arbitrii vor completa/verifica fişa de joc, pe baza legitimaţiilor de participare şi a actelor de identitate ale jucătorilor prezenţi. Prezența la locația  sportivă este necesară cu cel puțin 30 minute înainte de ora programată pentru începerea competiției, pentru identificarea concurenţilor, tragerea la sorți, instructaj şi alte activități specifice.

4.2.2. Fişa de scor  este documentul în care sunt înregistrate toate datele tehnice referitoare la desfăşurarea întrecerii sportive. După încheierea partidei, concurenții au obligaţia să semneze fişa de scor, pentru certificarea rezultatului. În cazul în care un concurent refuză sau omite să semneze fişa de scor, scorul final va fi cel anunţat de arbitru.

4.2.3. Arbitrajul va fi asigurat în zona. Caracteristica principală a acestei discipline sportive fiind fair playul, concurenții se vor arbitra reciproc și doar în situații excepționale vor cere intervenția arbitrului care va analiza și dispune.

4.2.4. Pentru orice nelămurire sau nemulţumire care face referire la întrecerea sportivă, cei în cauză se vor adresa arbitrilor sau oficialilor, singurii în măsură să lămurească şi să decidă.

4.3. Așezarea pieselor, timpul de joc

4.3.1. Tabla de șah se asează astfel încât colțul din dreapta fiecărui jucător să fie de culoare albă. Regina (Dama) va sta pe un camp de culoarea sa.

4.3.2. Timpul de joc alocat unui jucător este de 10 minute/partidă (Sah Rapid).

4.3.3. Stegulețul ceasului de control marchează, prin căderea sa, încheierea și pierderea partidei.

4.4. Echipamentul

Comportamentul și îmbrăcămintea competitorilor trebuie să fie în conformitate cu decența specifică acestei discipline sportive (cămaşă/tricou cu guler, pantaloni, pantofi adecvați, fără trening, pantaloni scurți sau adidași).

4.5. Desfășurarea întrecerii sportive

4.5.1. Prezenţa la masa de joc repartizată este necesară cu cel puţin 30 minute înainte de ora programată pentru startul rundei. Repartizarea jucătorilor se va realiza prin tragere la sorți, formatul competiției fiind tip sistem elvețian.

4.5.2. Într-o rundă fiecare concurent joacă o singură partidă cu culoarea repartizată.
La ora stabilită pentru începerea rundei arbitrul va anunța „Negrul apasă pe ceas !” și toate partidele rundei încep în același moment, albul putând efectua prima mutare.

4.5.3. Piesa atinsă trebuie obligatoriu mutată sau capturată dacă aceasta aparține adversarului. Este interzisă consultarea directă/indirectă sau studierea unor materiale șahiste în timpul unei runde.

4.5.4. O partidă se consideră încheiată atunci când intervine una din situațiile:
neprezentare; cedarea partidei; convenirea remizei (cei doi jucatori convin asupra remizei); mat (jucătorul aflat la mutare nu are la dispoziție nici o mutare legală, iar regele său este în șah; pat (jucătorul aflat la mutare nu are la dispoziție nici o mutare legală, iar regele său nu este în șah; imposibilitate de a mai da mat (jucătorul aflat la mutare poate demonstra imposibilitatea atacării regelui său de către adversar indiferent de mutările proprii sau poate invoca una dintre situațiile de remiză teoretică; depăsirea timpului de gândire alocat (căderea stegulețului); eliminarea adversarului.