Beach Football 6s

Descriere

REGULI FRF – modificate și adaptate pentru Summer Corporate Games.

Întrecerile la această disciplină sportivă se vor desfăşura într-un sistem adaptat care să asigure participarea echipelor la cel puţin 3 meciuri. Fiecare meci este  compus din două reprize  a  câte minim 7 minute cu 3 minute pauză între ele. În caz de egalitate la finalul meciului, doar în etapa superioară, echipele vor executa alternativ câte 3 lovituri de departajare. Fiecare echipă are dreptul la un time-out de 60 secunde/repriză.

ECHIPAMENT

Echipamentul echipelor trebuie să fie adecvat sezonului, uniform, personalizat, cu numere diferite, vizibil imprimate pe spatele tricourilor sau maiourilor. Folosirea oricărui tip de încălţăminte este interzisă. Echipamentul portarului trebuie să fie diferit de cel al coechipierilor din teren. Gleznierele sunt permise şi recomandate.

Regulament

ARTICOLUL 4.  REGULI SPECIFICE

4.1. Categorii, durată, jucători, schimbări, căpitanul de echipă, dimensiune teren.

4.1.1. Această disciplină sportivă presupune întreceri la masculin categoria – Open. Fiecare meci este  compus din două reprize  a  câte minim 7 minute cu 3 minute pauză între ele. În caz de egalitate la finalul meciului, doar în etapa superioară, echipele vor executa alternativ câte 3 lovituri de la 9 m pentru departajare. Dacă egalitatea se menţine, loviturile vor continua alternativ, una/echipă, până când un jucător va rata. Loviturile de departajare vor putea fi executate doar de jucătorii aflaţi în teren la finalul meciului.

4.1.2. Echipa standard trebuie să fie formată din 6 jucători (un portar şi 5 jucători de câmp) şi maxim 6 rezerve. O echipă nu poate începe sau continua un meci cu mai puţin de 4 jucători, situaţie în care aceasta va pierde cu (0 – 5). Dacă diferenţa de scor în momentul întreruperii este mai mare de 5 goluri în favoarea echipei desemnate câştigătoare „la masa verde”, va fi consemnat rezultatul din teren.

4.1.3. Atât în timpul disputării meciului cât şi în momentele de întrerupere, schimbările (nelimitate) sunt permise doar în zona de desemnată pentru această activitate (mijlocul terenului, în faţa propriei bănci de rezerve), cu aprobarea arbitrilor. Rezervele trebuie să fie trecute și să se regăsească în foaia de joc. Un jucător de câmp poate înlocui portarul doar atunci când acesta din urmă a fost eliminat sau nu mai poate continua jocul. În această situaţie, meciul trebuie să fie oprit iar arbitrul va nota respectiva înlocuire.

4.1.4. Căpitanul echipei este jucătorul care poartă banderola şi asigură comunicarea cu arbitrul. Dacă este înlocuit, eliminat sau nu mai poate continua jocul, va preda banderola unui alt jucător aflat pe teren.

4.1.4.   Terenul de joc este dreptunghiular, cu lungimea liniei de margine superioară celei de poartă. Suprafața de pedeapsă (careul portarului) este delimitată între linia de poartă și o linie imaginară paralelelă care trece prin două fanioane/stegulețe amplasate pe liniile de margine la 9 m spre centrul terenului. Linia imaginară de mijloc va fi delimitată de alte două fanioane/stegulețe.   

4.2. Arbitrajul

4.2.1. Înainte de începerea meciului, arbitrii vor completa/verifica foaia de joc, pe baza legitimaţiilor de participare şi a actelor de identitate ale concurenților prezenţi. Acest document poate fi completat şi de managerii sau căpitanii echipelor.

4.2.2. Raportul de joc  este documentul în care sunt înregistrate toate datele tehnice referitoare la desfăşurarea meciului. După încheierea meciului, căpitanii echipelor au obligaţia să semneze acest document, pentru certificarea rezultatului. În cazul în refuză sau omite să semneze, rezultatul final va fi cel anunţat de arbitru.

4.2.3. Pentru motive bine întemeiate (abateri de la regulament, situații de pericol, condiții meteo nefavorabile, defecțiuni tehnice etc.) arbitrii/organizatorii pot decide amânarea, întreruperea sau reluarea unui meci.

4.2.4. Pentru orice nelămurire sau nemulţumire care face referire la întrecerea sportivă, cei în cauză se vor adresa arbitrilor sau oficialilor, singurii în măsură să lămurească şi să decidă.

4.3. Echipamentul

Echipamentul echipelor trebuie să fie adecvat sezonului, uniform, personalizat, cu numere diferite vizibil imprimate pe spatele tricourilor sau maiourilor. Schimbul de tricouri între jucătorii unei echipe după completarea fişei de joc este interzis. Folosirea oricărui tip de încălţăminte este interzisă. Echipamentul portarului trebuie să fie diferit de cel al coechipierilor din teren. Gleznierele sunt permise şi recomandate. Jucătorilor nu le este permis sa joace având asupra lor ceasuri, bijuterii sau alte obiecte care ar putea pune în pericol integritatea fizică personală sau a celorlalţi jucători.

4.4. În faza preliminară acestei întreceri sportive, repartizarea echipelor în grupe, se va face prin tragere la sorţi. Aceasta va fi efectuată de către organizatori. Accederea în fazele superioare se va face în funcţie de rezultatele obţinute în meciurile preliminare.

4.5. Desfăşurarea jocului

4.5.1. Lovitura de începere este modalitatea prin care mingea(situata în mijlocul terenului), la semnalul arbitrului, este pusă în joc cu piciorul, spre terenul advers, la începutul jocului, după înscrierea unui gol și la începutul celei de-a doua reprize. Dintr-o lovitură de începere nu se poate înscrie direct gol.

4.5.2.  Mingea este afară din joc dacă meciul a fost oprit de către arbitru, precum şi dacă a depăşit cu întreaga circumferinţă linia de poartă/de margine, pe sol/în aer.

4.5.3. Repunerea mingiei în joc se execută cu mâna de către portar, în situaţia de aut de poartă. Dacă mingea iese în aut de margine, aceasta poate fi repusă în joc  cu piciorul de pe linia de margine sau prin aruncare cu ambele mâini pe deasupra capului. În ambele situaţii nu se poate înscrie gol direct iar repunerea mingiei în joc trebuiă executată în maxim 3 secunde. Dacă prin modalitățile de repunere descrise mingea intră în poarta adversă, fără să fie atinsă de un alt jucător, se va acorda lovitură de poartă. Dacă mingea intră în propria poartă, fără să fie atinsă de un alt jucător, se va acorda corner pentru echipa adversă.

4.5.4. Lovitura de colţ (corner) se execută cu piciorul şi se poate înscrie gol direct.

4.5.5. Distanţa pe care trebuie să o aibă adversarul la repuneri şi lovituri libere (directe sau indirecte) este de minim 5 m. Pentru executarea unor astfel de lovituri mingea trebuie să fie oprită, iar executantul nu trebuie sa atingă mingea a doua oara înainte ca aceasta să fie atinsă de un alt jucător. Dacă în urma unei lovituri libere indirecte, mingea intră în poarta adversă, fără să fie atinsă de un alt jucător, se va acorda lovitură de poartă. Dacă mingea intră în propria poartă, fără să fie atinsă de un alt jucător, se va acorda corner pentru echipa adversă.

4.5.6. Arbitrul va semnaliza lovitura liberă directă cu braţul drept poziţionat orizontal în direcţia porții echipei sancționate, iar lovitura liberă indirectă cu braţul poziţionat vertical deasupra capului. Loviturile libere directe/indirecte se acordă de către arbitru atunci când acesta apreciază că se produc abateri de la  regulamentul specific jocului de fotbal pe plajă. Lovitura de pedeapsă (penalti) este o lovitură liberă acordată pentru o abatere specifică comisă în interiorul suprafeței de pedeapsă  adverse şi se va executa cu mingia aşezată pe punctul aproximativ central al liniei imaginare de 9 m.

4.5.7. Înscrierea unui gol valabil se produce atunci când mingea depăşeşte cu întreaga circumferinţă linia de poartă, pe sol sau în aer, între stâlpii porţii, iar arbitrul constată că nu s-a produs nici o abatere. Dacă mingea este în joc, portarul poate înscrie din suprafaţa propriei porţi, respectănd însă următoarele reguli:  înainte de a fi lovită și trimisă către poartă mingea trebuie să atingă nisipul; mingea trebuie lovită cu piciorul; golul nu este valabil dacă mingea este lovită din voleu după eliberare direct din mâinile portarului.

4.5.8. Pasa intenţionată cu piciorul sau repunerea de la margine către propriul portar şi jucarea mingiei de către acesta cu mâna în propria suprafață de pedeapsă, se sancţionează cu acordarea unei lovituri libere indirecte pentru echipa adversă, executată de pe linia imaginară de 9 m şi cât mai aproape de locul în care s-a comis abaterea. Identic se sancționează și următoarele situații: controlul mingiei cu mâinile de către portar, după ce acesta a eliberat-o din mâini pe nisip și nici un adversar nu a atins mingea în tot acest timp; întârzierea repunerii/pasei mai mult de 3 secunde atunci  mingia se află în mâinile portarului.

4.5.9. Cu excepţia portarului în propriul careu, deposedarea sau încercarea de deposedare prin alunecare este interzisă şi se poate sancţiona cu lovitură liberă indirectă. După caz, sancţiunea poate fi însoţită de acordarea de cartonaş galben sau roşu.

4.6. Cartonaşele galbene şi roşii.

4.6.1. Cartonaşul galben/roşu se acordă de către arbitru atunci când acesta apreciază că se produce o anumită abatere de la regulamentul specific jocului de fotbal pe plajă (henţ, fault, lovire, comportament nesportiv, tragere de timp etc.). Pentru motive bine întemeiate şi susţinute de regulament, cartonaşele galbene/roşii pot fi acordate şi jucătorilor/antrenorilor aflaţi pe banca de rezerve.

4.6.2. Cumulul de trei cartonaşe galbene în trei meciuri diferite, atrage suspendarea jucătorului în cauză pentru următorul meci. Ulterior ispăşirii sancţiunii, fiecare cartonaş galben nou încasat conduce la o noua suspendare pentru următorul meci. Cartonaşele galbene se anulează după faza preliminară.

4.6.3. Cumulul de două cartonaşe galbene în acelaşi meci atrage automat primirea cartonaşului roşu de către jucătorul în cauză. La aprecierea arbitrului, cartonaşul roşu poate fi acordat şi direct pentru infracţiuni specifice (fault sau hent intentionat în situaţie de ultim apărător, fault dur, lovire, comportament neadecvat etc.). În ambele situaţii, jucătorul sanctionat trebuie să părăsească terenul (propria echipă rămâne în inferioritate numerică până la sfârşitul meciului) şi este suspendat pentru următorul meci.

4.6.4. Dacă un jucător sancţionat cu cartonaş roşu refuză să părăsească terenul, propria echipă poate fi sancţionată cu pierderea meciului prin forfeit sau eliminată din competiţie.