Cupa celor 3 bile EWoS

Descriere

Cupa celor 3 bile presupune intreceri la biliard, bowling si tenis de masa.

Echipe mixte, de 2 concurenti, fiecare echipa participa la proba de dublu in cadrul celor 3 sporturi.

LA bowling vor juca 3 frame-uri, la tenis de masa 1 meci - 3 din 5 seturi si la biliard bila 9, 2 din 3 jocuri cu timp limitat la 45 minute in total.

Regulament

Regulamente adaptate

Clasamentul final se va stabili in functie de numarul de puncte obtinute, fiecare echipa participa la cele 3 probe.

In caz de egalitate castiga echipa cea mai tanara.

Fiecare companie poate inscrie maxim 2 echipe la aceasta cupa.

ARTICOLUL 4. REGULI SPECIFICE Biliard Bila9

4.1.Probe, sistem de joc

4.1.1 Categoria la aceasta competitie sportiva este dublu mixt.

4.1.2 Scopul acestui joc este introducerea regulamentara în buzunarele mesei standard a bilei numărul 9. Jucătorul foloseşte un tac (tac de biliard, personal sau oferit de club) pentru a lovi bila albă care în mişcare loveşte celelalte 9 bile obiect. La fiecare lovitură, prima bilă obiect pe care bila albă trebuie să o atingă este cea cu numărul cel mai mic de pe masă. Câştigătorul meciului este jucătorul care câştigă 2 jocuri din maxim 3 in grupe, respective 3 din 5 in eliminatorii si finale.

4.2. Comportamentul şi îmbrăcămintea competitorilor trebuie să fie în conformitate cu decenţa specifică acestei discipline sportive

4.3. Arbitrajul

4.3.1. Înainte de începerea jocurilor, arbitrii vor completa/verifica fişa de joc, pe baza actelor de identitate ale jucătorilor prezenţi. Prezenţa la masa de joc repartizată este necesară cu cel puţin 10 minute înainte de ora programată pentru începerea partidei.

4.3.2. Fişa de scor  este documentul în care sunt înregistrate toate datele tehnice referitoare la desfăşurarea întrecerii sportive. După încheierea jocurilor, căpitanii de echipă/concurenţii au obligaţia să semneze fişa de scor, pentru certificarea rezultatului. În cazul în care un căpitan de echipă/concurent refuză sau omite să semneze fişa de scor, scorul final va fi cel anunţat de arbitru.

4.3.3. Arbitrajul  Caracteristica principală a acestei discipline sportive fiind fair play-ul, concurenţii se vor arbitra reciproc şi doar în situaţii excepţionale vor cere intervenţia arbitrului care va analiza şi dispune.

4.3.4. În proba de dublu, o echipă nu poate începe sau continua partida cu mai puţin de doi jucători. Schimbările nu sunt permise.

 4.4. Gruparea bilelor

La începutul fiecărui joc, bilele sunt grupate în formă de romb, cu bila numărul 1 în vârful orientat spre linia de bătaie, bila 9 în centru, iar celelalte la întâmplare.

4.5. Spargerea bilelor

4.5.1. Jucătorul care câştigă dreptul pentru prima lovitură (tragere la sorţi sau altă modalitate) decide cine va sparge în primul joc, iar pentru următoarele jocuri, lovitura de spargere va fi alternativă. Pentru ca o spargere să fie considerată regulamentară, bila albă trebuie să lovească din spatele liniei de bătaie prima dată în bila numărul 1, să rămână pe masă, iar din această lovitură cel puţin una din bilele obiect să fie introdusă în unul din buzunare sau cel puţin patru bile  obiect să atingă una din cele patru mante. Se consideră fault dacă nu se îndeplineşte cel puţin una din aceste condiţii,  iar jucătorul care urmează are dreptul de a repoziţiona bila albă oriunde pe masă.

4.5.2. Dacă dintr-o lovitură de spargere o bilă obiect sare de pe masă se consideră fault. În această situaţie, cu excepţia bilei numărul 9 (reaşezată pe punctul iniţial), toate celelalte bile introduse/sărite nu vor fi reaşezate, iar adversarul urmează la masă şi poate repoziţiona bila albă.

4.5.3. După o spargere regulamentară, jucătorul care urmează poate juca un push-out în încercarea de a repoziţiona/mişca, lovind cu tacul, bila albă pe o poziţie mai bună în vederea intenţiilor sale viitoare. La acest tip de lovitură, anunţată obligatoriu, nu este necesar ca bila albă să atingă prima dată bila obiect cu cel mai mic număr de pe masă, o altă bilă obiect sau mantă, dar rămân valabile celelalte reguli care fac referire la fault.

4.5.4. Orice bilă obiect introdusă în urma unei lovituri anunţate tip push-out rămâne în coş, cu excepţia bilei numărul 9 care va fi reaşezată pe punctul de spate.

4.5.5. După o lovitură tip push-out regulamentară, adversarul poate alege să joace din respectiva poziţie sau sa îi permită celuilalt jucător continuarea jocului. Dacă din spargere se comite scratch, jucătorul care urmează la masă nu poate solicita/executa o lovitură tip push-out.

4.6. Continuarea jocului

4.6.1. Un jucător rămâne la masă atâta timp cât introduce regulamentar bilele obiect şi poate câştiga la orice lovitură jocul dacă introduce corect bila 9. Dacă în urma unei lovituri nu se comite fault şi nici o bilă obiect nu este introdusă, jucătorul pierde posibilitatea de a continua jocul şi adversarul urmează la masă.

4.6.2. La fiecare lovitură, bila albă trebuie să rămână pe masă şi să atingă mai întâi bila obiect cu numărul cel mai mic. Dacă nici o bilă obiect nu este introdusă după impactul cu bila albă, oricare bilă de pe masă trebuie să atingă una din cele patru mante. Dacă nici una din aceste condiţii nu este îndeplinită, lovitura este considerată fault.

4.6.3. După fiecare lovitură sancţionată cu fault, jucătorul care urmează poate repoziţiona bila albă oriunde pe masă.

4.7. Faulturi standard, limita de timp, pierderea jocului

4.7.1. În afara celor mai sus precizate, următoarele situaţii sunt considerate faulturi: a) nici un picior pe podea în momentul loviturii; b) bile sărite de pe masă; c) bilă atinsă; d) lovitură dublă cu tacul; e) lovitură condusă; f) poziţionarea greşită a bilei albe; g) joc greşit din spatele liniei de cap; h) tac pe masă; k) bile în mişcare.

4.7.2. Limita de timp regulamentară este de 45 minute pentru intregul joc. In cazul expirarii timpului de joc, arbitrul va decide castigatorul pe baza situatiei de pe masa din acel moment. Pentru întârzieri repetate jucătorul în cauză poate pierde jocul. 

4.7.3. Pierderea jocului se poate produce şi prin comiterea a trei lovituri consecutive sancţionate cu fault, prin abandon sau ca urmare a unei sancţiuni disciplinare.

 

ARTICOLUL 4. REGULI SPECIFICE Bowling

4.1. Echipamentul specific trebuie să corespundă următoarelor cerințe:

  • pantofii personali speciali de bowling trebuie să fie curați;
  • tricoul trebuie să aibă mâneci și guler (nu este permisă participarea în maiou);
  • pantalonul trebuie să nu fie de trening;
  • prezența genților de echipament în spațiul de joc este interzisă.

Aplicarea anumitor substanțe pe tălpile pantofilor sau pe suprafața bilelor, se face doar cu aprobarea oficialilor. Folosirea substanțelor pe bază de pudră, alcool, ball-cleaning, acetone etc. este strict interzisă.

4.2. Arbitrajul

4.2.1. Înainte de începerea jocurilor, arbitrii vor completa/verifica foaia de joc, pe baza legitimaţiilor de participare şi a actelor de identitate ale jucătorilor prezenţi. Prezența la pista repartizată este necesară cu cel puțin 10 minute înainte de ora programată pentru începerea jocului.

4.2.2. Fişa de scor  este documentul în care sunt înregistrate toate datele tehnice referitoare la desfăşurarea întrecerii sportive. După încheierea jocurilor, căpitanii de echipă/concurenții au obligaţia să semneze fişa de scor, pentru certificarea rezultatului. În cazul în care un căpitan de echipă/concurent refuză sau omite să semneze fişa de scor, scorul final va fi cel anunţat de arbitru.

4.2.3. Arbitrul poate amâna ora de începere a partidei sau poate întrerupe jocul dacă remarcă faptul ca ungerea pistelor este neadecvata. De asemenea, în cazul apariției unei defecțiuni tehnice care generează o pauză pentru remedierea situației, concurenții se vor supune deciziilor oficialilor întrecerii sportive.

4.2.4. Pentru orice nelămurire sau nemulțumire care face referire la întrecerea sportivă, cei în cauză se vor adresa arbitrilor sau oficialilor, singurii în măsură să lămurească și să decidă.

4.3. Reguli de joc

4.3.1. Repartizarea echipelor pe serii/ piste se va face prin tragere la sorți. Fiecare echipă va disputa 3 jocuri, pe aceiași pistă, o singură dată. Nu sunt permise reintrări.

4.3.2. În proba de dublu, o echipă nu poate începe sau continua partida cu mai puțin de doi jucători. Schimbările nu sunt permise. În caz de descompletare (motive personale sau sancțiuni), rezultatul echipei respective, va conta doar în sistemul  No points No medals.

4.3.3.  În probele de dublu, clasamentele finale vor fi stabilite pe baza rezultatelor cumulate obţinute de fiecare concurent în cele 3 jocuri.

4.3.4. În caz de egalitate, pentru departajare, vor fi aplicate în ordine următoarele criterii: a) rezultatele obținute în ultimul joc; b) rezultatele obținute în penultimul joc; c) rezultatele obținute în primul joc. Dacă egalitatea persistă, va fi acordată o lansare de bilă.

4.4. Pentru motive bine întemeiate (abateri de la regulament, situații de pericol, condiții meteo nefavorabile, defecțiuni tehnice etc.) arbitrii/organizatorii pot decide amânarea, întreruperea  sau reluarea unei probe. În situaţii speciale, arbitrii/oficialii pot decide repetarea unei curse (re-run)

ARTICOLUL 4. REGULI SPECIFICE Tenis de masa

4.1. Probe, schimbări.

4.1.1. Schimbările nu sunt permise.

4.1.2. Schimbarea paletei după începutul meciului este permisă doar cu acordul adversarului şi al arbitrului.

4.2. Arbitrajul

4.2.1. Înainte de începerea jocurilor, arbitrii vor completa/verifica fişa de joc, pe baza actelor de identitate ale jucătorilor prezenţi. Prezența la locația  sportivă este necesară cu cel puțin 30 minute înainte de ora programată pentru începerea competiției, pentru identificarea concurenţilor, tragerea la sorți, instructaj şi alte activități specifice.

4.2.2. Fişa de scor  este documentul în care sunt înregistrate toate datele tehnice referitoare la desfăşurarea întrecerii sportive. După încheierea jocurilor, căpitanii de echipă/concurenții au obligaţia să semneze fişa de scor, pentru certificarea rezultatului. În cazul în care un căpitan de echipă/concurent refuză sau omite să semneze fişa de scor, scorul final va fi cel anunţat de arbitru.

4.2.3. Arbitrajul va fi asigurat în zone de 5-6 mese/arbitru. Caracteristica principală a acestei discipline sportive fiind fair playul, concurenții se vor arbitra reciproc, vor ține scorul și doar în situații excepționale vor cere intervenția arbitrului care va analiza și dispune.

4.2.4. Pentru orice nelămurire sau nemulţumire care face referire la întrecerea sportivă, cei în cauză se vor adresa arbitrilor sau oficialilor, singurii în măsură să lămurească şi să decidă.

4.3. Sistemul de disputare al unui meci este cel mai bun 3 din 5 seturi.

4.4. Echipamentul

Comportamentul și îmbrăcămintea competitorilor trebuie să fie în conformitate cu decența specifică acestei discipline sportive. Tricou cu mânecă scurtă, fustă scurtă sau şort, adidași pentru joc specific care nu lasă urme pe podea. Palete de joc personale și  mingi asigurate de către organizatori.

4.5. Desfășurarea jocului

4.5.1. Prezenţa la terenul de joc repartizat este necesară cu cel puţin 10 minute înainte de ora programată pentru startul meciului.

4.5.2. Jucătorii vor schimba suprafaţa de joc după fiecare set finalizat, cu excepția setului 5 decisiv (schimbare la 5 puncte câștigate de un jucător/echipă) iar pauzele respective nu trebuie să depășească un minut. Pentru tratarea unei probleme medicale se poate acorda o pauză de 3 minute.

4.5.3. Serviciul (punerea mingiei în joc). Pentru realizarea unui serviciu regulamentar, trebuie respectate următoarele reguli: a) cu mâna liberă și mingea permanent la vedere servantul va arunca mingea în sus pe verticală (cel puțin 16 cm) fără să-i imprime acesteia efect; b) după aruncare mingea este în joc și trebuie lovită cu paleta în cădere, iar în traiectoria imprimată de lovitură, trebuie să atingă o singură dată suprafața de teren care aparține servantului, după care să treacă fileul și să atingă suprafața adversarului; c) în proba de dublu serviciul va fi executat în diagonală, din dreapta liniei de mijloc, mingea lovind în traiectoria ei prima dată partea din dreapta a terenului servantului, apoi, depășind fileul,  partea din dreapta a terenului primitorului. Dacă din serviciu, mingea atinge fileul și cade în suprafața de serviciu adversă, serviciul se repetă.

4.5.4. Servantul nu va servi pâna când primitorul nu este gata de joc. Acesta din urmă, trebuie să  fie poziționat în diagonală, pregătit și să joace în ritmul rezonabil al servantului (maxim 5 secunde între servicii). În jocul de simplu, servantul trebuie să efectueze regulamentar  serviciul,  adversarul un retur regulamentar, iar în continuare ambii jucători trebuie să execute retururi regulamentare până la câștigarea  punctului. În jocul de dublu, jucătorii unei echipe vor alterna lovirea mingiilor returnate de adversari, în caz contrar vor pierde punctul respectiv.

4.5.5. Disputarea punctului. După ce serviciul a fost regulamentar executat sau returul de asemenea, mingea trebuie lovită astfel încât să atingă direct suprafaţa de joc adversă. Dacă o astfel de minge atinge mai întâi fileu şi apoi suprafaţa adversă, este considerată în joc, iar adversarul trebuie să returneze. Marginile laterale ale mesei de tenis nu fac parte din suprafaţa de joc.

4.5.6.  Pierderea punctului se produce şi în următoarele situații: a) jucătorul execută neregulamentar serviciul; b) mingea cade de două ori în propria suprafață de joc; c) trimiterea/returnarea mingiei se face în afara suprafeței  adverse;  d) în traiectoria ei spre suprafața adversă mingea atinge un obiect din afară; d) atingere dublă consecutivă cu paleta; e) mingea este lovită înainte ca aceasta să treacă fileul; f) atingerea fileului cu paleta sau cu orice parte a corpului; g) mâna liberă atinge suprafaţa de joc.

4.5.7. Punctele câştigate/pierdute înainte de depistarea unor abateri regulamentare care fac referire la poziţionare, alternanţă sau succesiune la serviciu/primire, nu vor fi anulate. Jocul va continua respectându-se regulamentul.

4.4. Pentru motive bine întemeiate (abateri de la regulament, situații de pericol, condiții meteo nefavorabile, defecțiuni tehnice etc.) arbitrii/organizatorii pot decide amânarea, întreruperea  sau reluarea unei probe. În situaţii speciale, arbitrii/oficialii pot decide repetarea unei curse (re-run).